Nieuws

5 mei 2021
Eindhoven tijdens 4 en 5 mei
Op 4 en 5 mei hebben wij in samenwerking met Strijp-T en Hugo Vrijdag de schoorstenen op Strijp-T rood-wit-blauw gekleurd. Zo hebben wij de oorlogsslachtoffers herdacht en de vrijheid gevierd. Op 18 september zullen deze kunstwerken weer te zien zijn!
3 september 2020
De line-up van 2020!
De eerste paar artiesten van Liberation 040 – 2020 zijn bekend! Deze week maken wij de volledige line-up bekend dus hou onze socials in de gaten!
26 juni 2021
Veteranendag
Op 26 juni is het de Nederlandse Veteranendag . Deze dag is bedoeld om de veteranen te bedanken voor hun inzet tijdens onrustige periodes om onze vrijheid en veiligheid te waarborgen. Samen met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost is de organisatie van Liberation 040 de stad in gegaan om witte anjers uit te delen aan mensen op straat. Deze anjers zijn een symbool voor de waardering van veteranen!
5 mei 2021
Universiteits stunt
Op 5 mei, stond de organisatie van Liberation 040 met een kraampje in MetaForum om alle harde werkers een leuke bevrijdingsdag te bezorgen. Studenten konden meedoen aan een Silent Disco muziekbingo en leuke prijzen winnen. Ook is iedereen voorzien van een ‘grow your flyer’ welke geplant kan worden en kan uitbloeien tot een klein veldje met klaprozen. Wij kijken terug op een leuke dag!
4 mei 2021
Kranslegging
Op 4 mei, tijdens dodenherdenking, heeft de organisatie van Liberation 040 een krans gelegd op begraafplaats De Oude Toren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.
4 mei 2021
Lezing Jan Zwartendijk
Op 4 mei was het nationale dodenherdenking waarbij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Waar slachtoffers zijn, zijn ook helden. Jan Zwartendijk was zo’n held, al heeft hij zichzelf nooit zo gezien. Helaas is het nooit bekend geworden wat hij in de Tweede Wereldoorlog voor 10.000 Joden betekend heeft. Schrijver en journalist Jan Brokken brengt daar verandering in met zijn boek en een lezing voor Studium Generale.

Natuurlijk denken we aan de geallieerden als we denken aan onze vrijheid die we morgen op 5 mei weer gaan vieren. Maar daarnaast zijn er ook veel burgers moedig geweest in de oorlog. Jan Zwartendijk was er daar een van. Als directeur van Philips in Litouwen en plaatsvervangend consul redde ‘Mister Radio Philips’ naar schatting zo’n 10.000 Joden van een ongewisse dood. Dit deed hij door visa voor Curaçao te verstrekken, maar vervolgens ook het traject erna te (helpen) faciliteren: vervoer met de Transsiberië Express naar Vladivostok en Japan, en geld om dat te kunnen betalen. Daarmee werd hij op zijn beurt ook weer geholpen, onder andere door de Japanse viceconsul in Litouwen Chiune Sugihara en een vluchtelingenorganisatie.

De lezing ‘Jan Zwartendijk: een Philips-man, een oorlogsheld’ trekt dinsdagmiddag ruim zestig kijkers via YouTube. In samenwerking met Liberation 040 organiseert Studium Generale (SG) deze om meer mensen te vertellen over de onbekende oorlogsheld. Het boek dat Brokken schreef heeft echter doelbewust een andere titel: ‘De rechtvaardigen’. Dit omdat hij in het verhaal van Zwartendijk meer mensen zag die ook een rol hebben gespeeld, hoe klein ook, waardoor het zo’n succes is geworden. Maar Zwartendijk is zeker leidend geweest, weet Brokken.

Meer informatie kan gevonden worden via deze deze link.
text
Door Bridget Alcione Spoor Archieffoto Familiearchief Zwartendijk
27 april 2021
Koningsdag
In samenwerking met licht-kunstenaar Hugo Vrijdag zal op koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsdag een kunstwerk te zien zijn op de torens van Strijp-T. Het kunstwerk toont de vlag van Nederland en zal tevens oranje kleuren om het vuur van de oorlog na te bootsen.
Samenwerken met lustrum TU/e
Dit jaar is Liberation 040 officieel onderdeel van het lustrum van de Technische Universiteit Eindhoven. Het thema van dit Lustrum is “Heroes Like You”. Als organisatie van Liberation 040 hebben wij affiniteit met dit thema, vanwege bijzondere mensen die heldendaden hebben verricht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij zullen dit jaar aandacht creëren voor mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog en zo hebben bijgedragen aan onze vrijheid!