De Bevrijding van Eindhoven

Op 6 juni 1944 (D-day) zetten de geallieerden voet aan land in Normandië. Parijs wordt op 24 augustus bevrijd, Brussel op 3 september 1944. Op 17 september landden er bij Best en Son duizenden parachutisten van de 101st Airborne Division. Ook bij Arnhem en Nijmegen waren er landingen van parachutisten.

marketgarden

Operatie Market Garden

Op initiatief van veldmaarschalk Montgomery en in het kader van operatie Market Garden leverden er ca. 3.000 vliegtuigen mannen en materiaal  aan rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. 

Son werd op 17 september door de Amerikanen bevrijd, maar ze konden die dag niet oprukken naar Eindhoven. De Nazi’s hadden namelijk de brug over het Wilhelminakanaal in Son opgeblazen. In de vroege ochtend van 18 september trokken de Amerikanen naar Eindhoven, dat door maar 150 Duitsers werd verdedigd. Rond 12:00 uur bereikten ze de Woenselse overweg.

Waar de Amerikanen kwamen uit het noorden, kwamen de Engelsen uit het zuiden. Het 2e Engelse leger onder leiding van generaal Miles Dempsey was er in geslaagd bij Neerpelt aan het Kempisch kanaal een brug te veroveren. De Engelsen werden opgewacht door de Duitsers bij de grens, zodat ze pas op de avond van 17 september Valkenswaard bereikten. Op 18 september gingen ze op weg naar Eindhoven. Bij de Tongelreep brug in Waalre konden met veel moeite enkele Duitse kanonnen worden uitgeschakeld. Pas laat in de namiddag bereikten de Britten Eindhoven, waar zij contact maakten met de Amerikanen. Zij trokken vervolgens door naar het Noorden, richting Nijmegen en Arnhem.

Eindhoven is bevrijd. Een groot bevrijdingsfeest op de Markt volgt.

marktfeest
bevrijdingeindhoven

Bombardement 19 september

Op 19 September, daags na de bevrijding, verrast de Duitse luchtmacht het feestvierende Eindhoven met een zwaar bombardement op het centrum, dat aan 200 Eindhovenaren het leven kost. De binnenstad staat spoedig in lichterlaaie en de Eindhovense brandweer komt handen en water tekort. Het waterleidingnet is op verschillende plaatsen getroffen, waardoor de watervoorziening tijdelijk stagneert. Op verschillende punten in de stad raken auto’s met munitie en benzine in brand, zodat de blusploegen voor een zware en zeer gevaarlijke taak staan.

Gedurende de daaropvolgende drie dagen moet nog veel nablussingswerk worden verricht. Ook assisteert de brandweer bij de opruimingswerkzaamheden, de drinkwatervoorziening en het leegpompen van kelders.

bombardementeindhoven
bombardementeindhoven2

Alle foto’s zijn verkregen via Eindhoven in Beeld.